U bent hier: Alles over Lanzarote / weer & beste reistijd

top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd Lanzarote
Lanzarote reisinformatie
Lanzarote weer

Lanzarote:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● dorpen en steden
 ● eten en drinken
 ● klimaat
 ● praktische reisinformatie
 ● stranden
 ● vakantie
 ● vliegtuigen spotten
 ● weer & beste reistijd
 ● winterzon

Bezienswaardigheden:
 ● Cueva de los Verdes
 ● Fundación de César Manrique
 ● Jameos del Agua
 ● Jardín de Cactus
 ● Kameelsafari
 ● La Geria
 ● Lago Verde
 ● Los Hervideros
 ● Mirador del Rio
 ● Monumento Al Campesino
 ● Museo de Aloe
 ● Playas del Papagayo
 ● Timanfaya Nationaal Park

Plaatsen:
 ● Arrecife
 ● Costa Teguise
 ● El Golfo
 ● Femés
 ● Haría
 ● La Caleta de Famara
 ● La Santa
 ● Marina Rubicón
 ● Órzola
 ● Playa Blanca
 ● Playa Honda
 ● Playa Quemada
 ● Puerto Calero
 ● Puerto del Carmen
 ● Punta de Mujeres
 ● Teguise
 ● Tinajo
 ● Uga
 ● Yaiza

Meer informatie over Lanzarote:
 ● sites over Lanzarote
 ● Lanzarote voor beginners
 ● Lanzarote startpagina

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Alles over Lanzarote: weer & beste reistijd

Het weer op Lanzarote

Het uitstekende weer is de belangrijkste succesfactor voor het toerisme op Lanzarote. Het eiland telt enorm veel zonuren, weinig dagen met regen en de temperatuur is vrijwel het hele jaar aangenaam genoeg voor een zonvakantie. Het gros van de toeristen komt speciaal vanwege het warme droge weer naar Lanzarote toe. Van alle Canarische Eilanden behoort Lanzarote tot de droogste eilanden. Dat komt vooral omdat er geen sprake is van bergen die zorgen voor stijgingsregens. Lanzarote is relatief vlak en de bergen die wel aanwezig zijn houden eerder de regen tegen dan dat ze ervoor zorgen dat het wel regent op Lanzarote.

klimaattabel van Lanzarote

Heerlijke zomers

De zomers zijn gegarandeerd zomers op Lanzarote. Vanaf juni stijgt het kwik vrijwel iedere dag tot tenminste 25 graden Celsius. Tijdens de warmste maanden augustus en september wordt regelmatig de tropische waarde van dertig graden gehaald. Het grote voordeel van het weer op Lanzarote is dat over het algemeen de temperaturen vrij gelijkmatig verlopen. De ene dag 22 graden en de andere dag 32 graden is iets wat je hier niet zo snel mee zult maken. Tijdens de zomermaanden ligt het kwik vrijwel altijd wel in de buurt van de langjarige gemiddelde cijfers. Pas in de loop van november zie je dat het weer minder stabiel wordt. Op het moment dat er dan een regenachtige of ronduit bewolkte dag voorkomt kan het ineens een stuk minder warm zijn.

Calima

Een fenomeen waar je het hele jaar rekening mee moet houden is de calima. Dit is een scirocco-wind waarbij er een sterke oostelijke stroming vanaf de Sahara richting de zee ontstaat. De lucht die hierdoor aangevoerd wordt is in de zomermaanden zeer warm. Kenmerkend is dat de lucht woestijnzand uit de Sahara bevat. Dit is op satellietfoto’s goed te zien. Het zand wordt dan honderden kilometers meegevoerd op de Atlantische Oceaan. Een calima is dus eigenlijk een zandstorm, waarbij het zand vanuit het continent over de archipel uitgestrooid wordt. Een calima komt gemiddeld tien keer per jaar voor en duurt meestal een tot twee dagen. Vaak zie je dat een calima een verandering in het weer inluidt. Tijdens een calima kan het zicht ernstig verstoord worden. Het fijne zand vormt een risico voor de ogen en luchtwegen. Oudere mensen en mensen met longproblemen krijgen vaak ademhalingsproblemen tijdens een calima. Indien een calima zich voordoet in de zomer dan kan het kwik binnen een tijdsbestek van een tot twee uur ineens met tien graden stijgen. Op Lanzarote kunnen dan uitzonderlijke temperaturen voorkomen van tegen of rond de veertig graden Celsius.

Heerlijk najaar

Het najaar is een erg populair seizoen op Lanzarote. Met name de maanden september en oktober zijn warm en zonnig terwijl het zeewater een comfortabele temperatuur van rond de 22-23 graden Celsius kent. Voor Europeanen van het vasteland is dit het moment om de zomer te verlengen en nog eventjes te genieten van de zon. Vaak wordt het weer pas in de loop van november minder stabiel, hoewel ook in die maand de meeste dagen uitstekend zijn voor een zonvakantie op Lanzarote.

Milde winters

Een druk seizoen op Lanzarote is de winter. Op het eiland ligt het kwik dan veelal rond of net iets boven de twintig graden en schijnt de zon veel meer dan op het vasteland van Europa. Omdat Lanzarote binnen vier vlieguren te bereiken is, is de het eiland dé plek (samen met de andere Canarische Eilanden) om van wat zon en warmte te genieten tijdens de kille wintermaanden. Wie vooral voor strandbezoek naar Lanzarote wil komen die moet er rekening mee houden dat je in de winter wel beschutte plekken nodig hebt. Wie in een zwembad wil zwemmen die moet goed opletten of het zwembadwater verwarmd is, want anders is het voor de meeste mensen te koel.

Wind

Wat je zult ervaren op Lanzarote is dat de meeste dagen er een duidelijk voelbare wind staat. Deze passaatwind strekt zich uit over heel het eiland. De wind is nadrukkelijk aanwezig op alle niet-beschutte plekken. Daarom is de ligging zo belangrijk. Dat geldt vor je hotel of andere accommodatie, maar ook voor het strand. Op surfstranden zoals Playa de Famara zorgt de wind vaak voor zandhappen als je niet beschut ligt. Een villa huren met zwembad gelegen in de wind zorgt ervoor dat het water sneller afkoelt en dat het ook rondom het zwembad vaak wat minder aangenaam is.

Beste reistijd

Onze favoriete reisperiode voor Lanzarote is het najaar. Heerlijk warm zonder te heet te worden en veel zon. De zomermaanden zijn vrij druk en soms aan de warme kant. De winter is leuk om te overwinteren, maar als zonvakantie niet vergelijkbaar met een zomervakantie vol zwoele avonden.

In de praktijk is Lanzarote het hele jaar door uitstekend te bezoeken. Een echt laagseizoen kent het eiland dan ook niet.

Meer Lanzarote weer, klimaat & reisperiode

het klimaat van Lanzarote
beste periode voor een zonvakantie op Lanzarote
weer en beste reistijd Lanzarote


 

Lanzarote...  vulkanisch eiland met sfeervolle dorpen en prachtige stranden!