U bent hier: Alles over Lanzarote / vakantie

top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd Lanzarote
Lanzarote reisinformatie
Lanzarote weer

Lanzarote:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● dorpen en steden
 ● eten en drinken
 ● klimaat
 ● praktische reisinformatie
 ● stranden
 ● vakantie
 ● vliegtuigen spotten
 ● weer & beste reistijd
 ● winterzon

Bezienswaardigheden:
 ● Cueva de los Verdes
 ● Fundación de César Manrique
 ● Jameos del Agua
 ● Jardín de Cactus
 ● Kameelsafari
 ● La Geria
 ● Lago Verde
 ● Los Hervideros
 ● Mirador del Rio
 ● Monumento Al Campesino
 ● Museo de Aloe
 ● Playas del Papagayo
 ● Timanfaya Nationaal Park

Plaatsen:
 ● Arrecife
 ● Costa Teguise
 ● El Golfo
 ● Femés
 ● Haría
 ● La Caleta de Famara
 ● La Santa
 ● Marina Rubicón
 ● Órzola
 ● Playa Blanca
 ● Playa Honda
 ● Playa Quemada
 ● Puerto Calero
 ● Puerto del Carmen
 ● Punta de Mujeres
 ● Teguise
 ● Tinajo
 ● Uga
 ● Yaiza

Meer informatie over Lanzarote:
 ● sites over Lanzarote
 ● Lanzarote voor beginners
 ● Lanzarote startpagina

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Alles over Lanzarote: vakantie op Lanzarote

Vakantie op Lanzarote

Het toerisme op Lanzarote is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw tot ontwikkeling gekomen. Het aangename klimaat van Lanzarote is een belangrijke reden geweest om hier het toerisme te ontwikkelen. De eerste decennia heeft kunstenaar César Manrique veel invloed gehad op de manier waarop het toerisme op Lanzarote vormgegeven werd. Zo is de typische eilandstijl, witte panden met hoofdzakelijk groene deuren en ramen, ook doorgevoerd in de meeste toeristische accommodaties. Binnen de plannen zoals Manrique ze bedacht heeft staat het landschap van Lanzarote centraal. Het toerisme mag zo weinig mogelijk invloed hebben op het landschap van het eiland. Er gold daarom een verbod op opvallende reclame en het bouwen van hoge en/of opvallende hotels was uit den boze. Na de dood van Manrique is er van deze idealen steeds minder over. Toch oogt het toerisme op Lanzarote allemaal minder massaal dan op Tenerife, Gran Canaria en Fuerteventura. Je ziet vaak dat er een ander publiek af komt op de vakanties naar Lanzarote dan de mensen die naar de andere eilanden reizen.

Drie toeristencentra

Lanzarote telt slechts drie grote toeristencentra, als we de hoofdstad Arrecife buiten beschouwing laten. Daar vind wel toerisme plaats. Echter is dit in verhouding tot het gewone dagelijkse leven zo minimaal dat het bijna geen naam mag hebben. Ook het kleinere dorp Playa Honda heeft als toeristische bestemming veel minder gewicht dan de grote drie: Puerto del Carmen, Costa Teguise en Playa Blanca. Dit zijn op dit moment de grote badplaatsen. Meer dan 95% van de ongeveer twee miljoen toeristen die jaarlijks Lanzarote bezoeken komt in een van deze drie badplaatsen terecht. De vraag is hoe lang dit nog zal blijven, want de grens van de mogelijke uitbreidingen is ver bereikt als het om deze drie plaatsen gaat. Indien er meer vraag naar hotelbedden komt dan bestaat de kans dat er een vierde toeristisch centrum gaat komen op Lanzarote.

Vakantie naar Lanzarote boeken

Hoewel er op Lanzarote redelijk veel hotels en appartementen zijn die boekbaar zijn via de grote en kleinere reisorganisaties, is er ook een redelijk groot aanbod van losse accommodaties die je via bemiddelingssites, boekingssites en direct bij particulieren wilt boeken. Als je het massatoerisme van Lanzarote wilt ontwijken dan kun je terecht bij een aantal sfeervolle finca’s die verspreid over het eiland te vinden zijn. Een van de mooiste finca’s die je op Lanzarote kunt vinden is Finca de Las Salinas. Dit prachtige viersterrenhotel telt twee kamers en twee suites. Het achttiende eeuwse gebouw staat vlak bij Yaiza, dat geldt als een van de mooiste plaatsen op Lanzarote. Dit soort accommodaties is in Nederland ook boekbaar via reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in kleinschalige en bijzondere accommodaties. Een voorbeeld hiervan is Eliza was here.

Voor de grotere hotels kun je terecht bij reisorganisaties zoals TUI en Sunweb. Vooral als je een all-inclusive vakantie wilt boeken dan heb je meer kans van slagen bij de grotere reisorganisaties. Zo worden de hotels van ketens als RIU en Barcelo vooral aangeboden als pakketreis. Indien je boekt bij een bedrijf dat aangesloten is bij het Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) dan ben je als het goed is verzekerd tegen een eventueel faillissement van de reisaanbieder.

Een vakantie boeken bij een particulier, een lokaal bedrijf of een aanbieder uit Nederland die niet aangesloten is bij het SGR betekent een financieel risico. Op het moment dat de leverancier van de vakantie failliet raakt dan ben je je aanbetaling in de meeste gevallen helemaal kwijt. Ook zul je in de meeste gevallen je vakantie dan niet kunnen kunnen beginnen of afmaken.

Vliegen naar Lanzarote

Er zijn twee manieren om vanuit Nederland naar Lanzarote te reizen. Via land en water (er vaart een boot vanaf Cadiz naar Arrecife) is een lange reis. Je bent dan meerdere dagen onderweg. Vrijwel iedereen gaat daarom per vliegtuig naar Lanzarote. Indien je de wind een beetje mee hebt en de route gunstig is dan kun je ruim binnen de vier uur naar het internationale vliegveld van Lanzarote vliegen. Als het een beetje tegenzit kan de reistijd oplopen richting de vijf uur. Let op of je een rechtstreekse vlucht hebt. Sommige vluchten zijn met een tussenlanding op Fuerteventura en soms Tenerife of Gran Canaria. Vliegen naar Lanzarote hoeft niet duur te zijn. Als je op het juiste moment boekt dan moet het mogelijk zijn om vliegtickets te vinden die rond de tweehonderd euro liggen.

Het vliegveld van Lanzarote ligt meteen ten zuiden van hoofdstad Arrecife. Vanaf het vliegveld reis je binnen tien minuten naar Puerto del Carmen. De rit naar Costa Teguise duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. Naar Playa Blanca bedraagt de reistijd ongeveer een half uur. Het vliegveld telt één landingsbaan. Het landen gebeurt meestal uit zuidelijke richting, het opstijgen in noordelijke richting. Vanuit Europa kom je terecht in Terminal 1. Dit wordt als hoofdterminal van de luchthaven gezien. Terminal 2 wordt gebruikt voor vluchten tussen de Canarische Eilanden.

Vanuit Nederland kun je met drie verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Lanzarote International Airport (ACE) vliegen: Transavia, TUI en Ryanair. Als vertrekluchthaven kun je kiezen uit verschillende vliegvelden zoals Amsterdam Schiphol, Rotterdam - Den Haag en Eindhoven. Vanuit Belgie en Duitsland is er ook een vrij groot aanbod van vliegtickets naar Lanzarote. Zo kun je o.a. met Condor en TUI fly naar Lanzarote vliegen.

Tips bij vertraging

Is je vlucht vertraagd of geannuleerd? Al meer dan tien jaar bestaat er in Europa een wetgeving welke de rechten van de passagiers beschermd. Bij meer dan drie uur vertraging heb je mogelijk recht op compensatie. De vertraging van het vliegtuig wordt gemeten op de aankomst bestemming. Luchtvaartmaatschappijen betalen deze niet graag uit en daarom zijn er claimorganisaties als Aviclaim die consumenten helpen met het verkrijgen van de vergoeding.


 

Lanzarote...  vulkanisch eiland met sfeervolle dorpen en prachtige stranden!