U bent hier: Alles over Lanzarote / bezienswaardigheden / Cueva de los Verdes

top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd Lanzarote
Lanzarote reisinformatie
Lanzarote weer

Lanzarote:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● dorpen en steden
 ● eten en drinken
 ● klimaat
 ● praktische reisinformatie
 ● stranden
 ● vakantie
 ● vliegtuigen spotten
 ● weer & beste reistijd
 ● winterzon

Bezienswaardigheden:
 ● Cueva de los Verdes
 ● Fundación de César Manrique
 ● Jameos del Agua
 ● Jardín de Cactus
 ● Kameelsafari
 ● La Geria
 ● Lago Verde
 ● Los Hervideros
 ● Mirador del Rio
 ● Monumento Al Campesino
 ● Museo de Aloe
 ● Playas del Papagayo
 ● Timanfaya Nationaal Park

Plaatsen:
 ● Arrecife
 ● Costa Teguise
 ● El Golfo
 ● Femés
 ● Haría
 ● La Caleta de Famara
 ● La Santa
 ● Marina Rubicón
 ● Órzola
 ● Playa Blanca
 ● Playa Honda
 ● Playa Quemada
 ● Puerto Calero
 ● Puerto del Carmen
 ● Punta de Mujeres
 ● Teguise
 ● Tinajo
 ● Uga
 ● Yaiza

Meer informatie over Lanzarote:
 ● sites over Lanzarote
 ● Lanzarote voor beginners
 ● Lanzarote startpagina

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Bezienswaardigheden op Lanzarote: Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes

Tijdens een uitbarsting van de vulkaan Corona is er een prachtig vulkanisch grottenstelsel ontstaan. Dit geschiedde vrij recent: een paar duizend jaar geleden. De grotten zijn ontstaan door een samenspel van stromende lava en afkoelend zeewater. Cueva de los Verdes telt ongeveer zeven kilometer aan grotten en gangen. De naam het overigens niets met de kleur groen te maken, wat sommige mensen denken door het woord "Verdes". de grotten zijn in de zestiende eeuw privé-eigendom geweest van de familie Verdes.

Tegenwoordig zijn de grotten open voor het publiek. Ongeveer één kilometer van de grotten is toegankelijk. Je mag niet op eigen houtje de grotten in. Dat gebeurt altijd onder begeleiding van een gids. Die voert je tijdens een rondleiding van ongeveer vijftig minuten door de grotten. Tijdens deze rondleiding wordt je alles uitgelegd over de grotten. Dit doet de gids in het Spaans en het Engels.

Waarschuwing - spoiler

In de paragraaf hieronder wordt het geheim van Cueva de los Verdes verklapt. Hoewel de gids vraagt om dit niet te doen, hebben we gezien dat reisgidsen en andere websites zich hier ook niet aan houden. Wil je de grotten voor de eerste keer bezoeken en op een leuke manier verrast worden, lees dan niet verder op deze pagina.

De grotten

De vulkanische grotten naar schatting zo'n vierduizend jaar geleden ontstaan. Geweldig is om te zien hoe de grotten op verschillende niveau's ontstaan zijn. Soms kun je via gaten een stuk dieper de grotten inkijken. De grotten variëren ook zeer sterk van afmetingen, zowel in hoogte als breedte. Tijdens de tocht moet je daarom geregeld bukken. Als je wat langer bent moet je zelfs af en toe serieus door de knieën zakken. Beetje bij beetje daal je af naar de diepere gedeeltes van de grotten. Onderweg wordt je geconfronteerd met lavagesteente in verschillende vormen en kleuren. Fraai zijn de lavadruppels die op verschillende plekken aan de plafonds hangen. Deze zijn ontstaan door snelle afkoeling door aanraking van het vloeibare gesteende met zeewater. Hierdoor ontstond een stollingseffect. Op ongeveer driekwart van de rondleiding belandt je in het auditorium. Je herkent dit direct aan de vele houten klapstoeltjes die hier staan. Het auditorium ligt maar liefst 45 meter onder het grondoppervlak en heeft een fantastische natuurlijke akoestiek.

Optische illusie

De laatste ruimte die bezocht wordt is de grot die je veel op foto's ziet. In deze grot kijk je een enorme diepte in. De gids vraagt aan alle mensen die de rondleiding volgen om absoluut de eerste minuten niet te fotografen of te filmen. Vervolgens haalt de gids iemand uit het publiek en vraagt hem of haar om een steen hard de diepte in te gooien. Tot verbazing van het toekijkende publiek wordt de steen op een wateroppervlakte gegooid in plaats van de diepte in. Vervolgens legt de gids uit hoe het komt dat je een diepte lijkt te zien. Dat komt omdat er in de grot geen wind staat. Hierdoor is het wateroppervlak zo glad als een spiegel. Door verlichting op een bepaalde manier op te stellen wordt het plafond weerkaatst in het water. Hierdoor lijkt het alsof je de diepte inkijkt, maar sta je gewoon naar een ongeveer 25 tot 30 centimeter diepe plas water te kijken. Als bezoekers voordat de grap uitgehaald werd wel foto's hadden gemaakt, dan hadden ze door de weerkaatsing van de flits kunnen zien dat het geen diepte maar een waterspiegel was. Na de uitleg heb je volop de kans om alles te fotograferen.

Praktische informatie

Cueva de los Verder ligt in het noordoosten van het eiland Lanzarote. De attractie ligt op een kilometer van de weg LZ-1 van Arrieta naar Órzola. Aan de andere kant van de weg ligt die andere ondergrondse attractie: Jameos del Agua. Beide attracties behoren tot hetzelfde grottenstelsel. Cueva de los Verdes is vanaf 10 uur te bezoeken. Je mag uitsluitend onder begeleiding van een gids naar binnen. De rondleiding duurt vijftig minuten tot maximaal een uur. Houd er rekening mee dat de eerste rondleiding pas tegen half elf begint. Normaal gesproken wordt er ieder uur een rondleiding gegeven. Met een rolstoel, kinderwagen, buggy of ander rollend materieel kun je de grotten niet in. Wie slecht ter been is kan het beter ook achterwege laten, net als mensen die om de een of andere reden moeite hebben om een paar stukjes bukkend te lopen. Parkeren is gratis en roken in de grotten is absoluut verboden.

Meer over Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes
 

Lanzarote...  vulkanisch eiland met sfeervolle dorpen en prachtige stranden!